Gepost op

Hét recept voor lekker suikervrij brood!

De poging om suikervrij te eten werkt me na 1,5 dag al op de zenuwen. Het is moeilijk om genoeg calorieën binnen te krijgen, als alles vol gestampt zit met suiker. Hierom heb ik zelfs mijn eigen brood moeten bakken! Ik heb dit gefilmd, en donderdag 4 Juni kan je het filmpje op mijn YouTube kanaal verwachten. Wil je het recept weten? Lees dan verder!

 

Ingrediënten:

  • 600 gram volkorenmeel
  • 9 gram (bakkers)zout
  • 7 gram instant gist
  • 370 + 110 gram water op kamertemperatuur

Werkwijze:

  • Doe het volkorenmeel en het zout in een kom en roer goed door met een garde.
  • Voeg de gist toe en roer nog eens goed door.
  • Voeg 370 gram van het water toe en kneed in een standmixer gedurende ca. 9 minuten.
  • Voeg dan geleidelijk terwijl de machine een standje hoger staat dan gebruikelijk, het overige water toe tot je een soepel deeg hebt dat al het vocht heeft opgenomen.
  • Vet een bak met bakspray of zonnebloemolie in.
  • Pak met natte handen het deeg uit de kom en hevel het over in de ingevette bak, sluit af met een deksel.
  • Laat ca. 60 minuten rijzen tot dubbel volume op een tochtvrije plek van 31 graden Celsius.
  • Besprenkel je werkbank met wat water of gebruik hier een schone plantenspuit voor.
  • Maak je handen nat en haal het deeg uit de bak.
  • Druk met de vlakke hand plat tot een rechthoek.
  • Vouw de linkerkant naar het midden.
  • Vouw de rechterkant net over het midden.
  • Rol nu van onder naar boven (of van boven naar onder) op tot een rol.
  • Stop de kontjes naar binnen en leg het deeg met de naad naar onderen in een ingevet broodbakblik van 30 x 11 cm.
  • Laat 25 minuten rijzen op een tochtvrije, vochtige plek van 32 graden Celsius.
  • Steek met een natte deegsteker het brood tot op de bodem van het brood door. (over de korte kant, er ontstaan twee broodjes)
  • Laat nog eens 25 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius. (eerst 20 minuten met enkel onderwarmte en hetelucht, daarna onder- en bovenwarmte zonder hetelucht.)
  • Giet een scheutje water in de opvangbak van de oven en schiet direct het brood in.
  • Bak het brood gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Het brood is gaar als de kerntemperatuur 96 graden Celsius is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Veel plezier met bakken!

Lisa